dimarts, 28 de febrer del 2017

PROJECTE DE COL·LABORACIÓ AMB EL MUSEU D'ART DE TARRAGONA


Punt de partida. Projecte de reinterpretació de l’obra Sense Títol (2000) d’Albert Macaya, exposada al MAMT



El projecte consisteix en apropar l’alumnat de dibuix artístic de 2n de batxillerat del nostre institut a l’obra Sense Títol (2000) de l’artista Albert Macaya, que està exposada al MAMT, perquè l’utilitzin com a punt de partida per a explorar formes de reinterpretar-la, donant-li un sentit nou, que vagi lligat a una història personal, una vivència íntima, que la canviï totalment de significat. 

Sense Títol (2000) d'Albert Macaya


L’objectiu és triple: conèixer l’obra que proposem com a referent i de retruc, conèixer un artista proper. Experimentar amb noves maneres de dibuixar que treballin aspectes afins a l’obra d’Albert Macaya, més enllà de les tècniques tradicionals. I explorar camins propis de creació artística que permetin als alumnes posicionar-se com a artistes estudiants d’aquest camp, amb personalitats artístiques que encara s’estan forjant i construint.

L’obra és prou potent i oberta, que permet fer-hi moltes lectures. Té molta profunditat i l’alumnat pot llegir-hi d’entrada moltes metàfores, a partir de les quals desenvolupar un cosmos vital propi, i portar aquests missatges inicials cap a un territori propi, cap a una visió personal.

Però també és prou suggerent a nivell plàstic perquè funcioni com a Punt de Partida per a experimentar amb aspectes de l’obra d’en Macaya: el dibuix a l’espai del filferro, el dibuix de l’ombra de la paret que aquest filferro provoca per l’acció dels focus de llum, el camí entre l’abstracció i la figuració, el cosit, el fil que esdevé línia...l’espai intangible delimitat per una estructura que acaba desapareixent, oberta.... l’interior i l’exterior.... matèria i llum... són moltes les possibilitats de reinterpretació.

En aquest sentit es planteja una primera fase de treball a l’institut en el mes de novembre, on es durà a terme una presentació d’aquesta obra i del projecte, i a través d’unes directrius generals es demanarà a l’alumnat que articuli una visió personal de l’obra a partir del filferro, el cosit i el fum, reservant però un espai en aquest treball. 

Aquesta zona reservada, que es podrà protegir de diverses maneres creatives, haurà de dialogar amb el que es realitzi en aquesta primera etapa, durant el mes de gener, quan s’acabi de donar l’impuls en el Museu d’Art Modern, després de conèixer l’obra referent d’en Macaya. Sovint la vibració d’una obra quan la perceps de forma viva i presencial pot acabar de tancar una visió o obrir noves possibilitats. I serà en aquesta segona fase, a realitzar en el museu, on l’alumnat decidirà com aquesta zona reservada parla i interacciona amb el que ja té realitzat. Serà interessant doncs, veure com els discursos dels alumnes poden quedar alterats per l’impacte de l’experiència viscuda en el Museu, o com busquen estratègies creatives per acabar de donar sentit al que proposen. 

Montserrat Martínez
Professora de l’Ins Jaume I de Salou
Projecte MAMT 2017


1a FASE DESENVOLUPADA A L'INSTITUT
 ENTRE EL NOVEMBRE I EL DESEMBRE DE 2016




2a FASE DESENVOLUPADA AL MUSEU 
D'ART MODERN DE TARRAGONA EL 31 DE GENER DEL 2017


El dimarts 31 de gener, l'alumnat de dibuix artístic de 2n de batxillerat, acompanyat pels professors Montse Martinez i David Branchat, va realitzar la visita-taller al MAMT (Museu d'Art Modern de Tarragona). La trobada va permetre acabar la 2a fase del projecte Punt de Partida, que treballem en col·laboració amb el museu, i que pren de referència l'obra  Sense Títol (2000) de l'Albert Macaya. La jornada va començar ben aviat amb una xerrada a la sala d'actes per a presentar l'artista i fer una retrospectiva de la seva obra i la seva relació amb el museu. D'aquesta manera els estudiants van poder comprovar la forta relació de l'autor amb la natura, la fotografia i alguns materials com els cordills, les branques, la llum, el paper... va poder entrar al seu univers conceptual i entendre millor les seves propostes. Després d'aquesta enriquidora introducció  duta a terme per l'equip pedagògic del MAMT, es va fer una visita ràpida a les sales del museu, perquè l'alumnat prengués contacte amb l'art modern i contemporani i amb les exposicions permanents i temporals... finalitzant el recorregut amb l'obra de l'Albert Macaya. 

Arribats a aquest punt l'alumnat va tenir un parell d'hores per a elaborar la fase final del seu projecte d'interpretació. El mateix artista va acompanyar l'alumnat en aquest procés creatiu final, com a espectador. Per acabar l'acte, es van exposar els dibuixos conjuntament en una sala adjunta i alguns alumnes van explicar la seva història personal a través de l'apropiació d'elements de les obres de l'Albert Macaya. L'artista va poder fer aportacions interessants als alumnes i els alumnes van poder fer preguntes de tot tipus a l'artista que en tot moment va restar gratament sorprès per la creativitat genuïna i diversa dels nostres estudiants del batxillerat d'arts plàstiques. 

Va ser un dia molt emocionant i profitós que de segur que va impactar en els nostres joves artistes de l'institut. Els dibuixos i peces resultants elaborades pels nostres alumnes seran exposades al museu del 13 al 20 de març, al costat de l'obra de l'Albert Macaya treballada. Suposa una gran oportunitat per tots ells que de ben segur que els obrirà noves possibilitats futures. Tot seguit us passo imatges d'aquell dia. Així com les imatges dels treballs dels alumnes. 



TREBALLS DELS ALUMNES FINALITZATS 
(Hi ha links cap als blocs personals dels alumnes on reflexionen sobre el seu treball)






Treball de la Shayan Ramírez


Treball del Nikita Pogorelov






Treball de la Beatriz Monje







Treball de la Júlia Abando


Treball de la Clàudia Gandullo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada